ZGODOVINA ŽU KOLOVRAT26.1.2020 9:39:43


Ste 1347693. obiskovalec strani.Cerkev Sv. Lovrenca je zagotovo stala na tem mestu že leta 1526, saj so od nje pobirali davek proti Turkom. To je bila podružnica, ki je spadala pod župnijo Vače. Pisani dokumenti segajo nazaj do leta 1753. Takrat je bil ustanovljen vikariat v Kolovratu. Od tega časa dalje so imeli Kolovračani stalnega duhovnika. Od tega leta naprej že potekajo še ohranjene matične knjige. Prvi župnik v Kolovratu se omenja leta 1783. To je bil Silvester More, doma iz Škofje Loke. Ta je dosegel, da je bila cerkev Sv. Lovrenca v Kolovratu posvečena in sicer: 24. avgusta leta 1793. Župnija v Kolovratu je bila ustanovljena leta 1812. Do leta 1916 je imela župnija dva duhovnika: župnika in kaplana.

   Sedanja cerkev je enoladijska s stransko kapelo, pod katero je grobnica kolovraških graščakov. Vanjo je bil premeščen Marijin oltar iz gradu Medija. Križev pot je delo slikarja Jurija Šubica. Slika Kristusovega rojstva pa je iz Layerjeve delavnice.
 

 
Cerkev SV. LOVRENCA V KOLOVRATU
 
   Iz te župnije izhaja nekdanji Slomškov vzgojitelj in dobrotnik, duhovnik Jakob Prašnikar. Rojen je bil 21. julija 1784 v Zgornjih Vrtačah, danes v Borjah. V letu 1999, ko je sedaj že pokojni papež Janez Pavel II. razglasil škofa Antona Martina Slomška za blaženega v Mariboru, je župnija Kolovrat popolnoma obnovila zunanjost župnijske cerkve, deloma pa tudi notranjost tega svetišča.
 
   Župnija Kolovrat ima poleg župnijske še štiri podružnične cerkve in sicer; Sv. Radegunde na Strmi njivi, Marijinega imena v Brišah, Sv. Gregorja Velikega - papeža v Žvaruljah in Sv. Jakoba starejšega v Borjah. Posebej omembe vredna je zlasti podružnična cerkev Sv. Radegunde na Strmi njivi, ki je nekoč veljala za pomembnejšo romarsko cerkev v Zasavju poleg Sv. Neže na Kumu in Zasavske Svete Gore.
 

 
V tej cerkvi potekajo v zadnjem desetletju neprestana dela, ker je bila cerkev potrebna temeljite obnove. V tem letu in sicer v nedeljo, 19. avgusta ob 16. uri bo ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik blagoslovil vsa dosedanja obnovitvena dela na tem svetišču.
 
Žvarulje krasi čudovita cerkev Sv. Gregorja Velikega. Cerkev je prvič omenjena 1529. leta. Sv. Gregor Veliki (3. september) je zavetnik rudarjev, pevcev, glasbenikov, zidarjev. Atributi: papeška oblačila, knjiga, pisalno pero in golob. Velik oltar je iz leta 1788, ko so dali cerkvi baročno podobo. Pritličje zvonika je križno obokano in služi tudi kot zakristija. Maši sta v Žvaruljah vsako leto prvo nedeljo meseca avgusta in v septembru.
 

Cerkev Sv. Gregorija Velikega v Žvaruljah 
 
   Župnijo vodi od 1. avgusta 2006 župnik Tone Humar iz Vodic nad Kamnikom. Prej je služboval v župniji Krka na Dolenjskem. Župnija številčno ni velika. Šteje manj kot 600 prebivalcev. Teritorialno je pa bolj težko dostopna, dokaj obsežna in bolj redko naseljena. Ob nedeljah sta dve sv. maši ob 7.30 in ob 10.00. Maše ob delavnikih od začetka aprila do konca septembra ob 19.00, v oktobru ob 18.00, od začetka novembra do konca marca pa ob 17.00. Ob sobotah so sv. maše ob 8.00.
                                                                                                                                     Župnik Tone Humar
 

Verski obredi v podružničnih cerkvah župnije Kolovrat

 

Župnija Kolovrat se nahaja v občini Zagorje ob Savi. Župnijska cerkev je v vasi Kolovrat. Pod njeno okrilje spadajo štiri podružnične cerkve v njeni okolici. Te so: cerkev svete Radegunde na Strmi njivi, cerkev Marijinega imena v Brišah, svetega Gregorja v Žvaruljah in svetega Jakoba v Borju.

 V vseh štirih podružnicah so preko celega leta verski obredi z določeno versko vsebino za dobro krajanov.

 Najbolj slovesne in številčno najbolj obiskane so svete maše na žegnanjsko nedeljo. To je nedelja, ko se slovesno praznuje god zavetnika določene cerkve ali pa je žegnanjska nedelja praznovanje spomina na posvetitev cerkve. Prva žegnanjska nedelja je julija v podružnični cerkvi svetega Jakoba v Borju, druga v cerkvi svetega Gregorja v Žvaruljah, tretja v župnijski cerkvi v Kolovratu, četrta v cerkvi svete Radegunde na Strmi njivi in še ena prvo nedeljo v septembru po godu svetega Gregorja v Žvaruljah. V preteklosti je bila ta maša marca, a so jo zaradi hudih zim prestavili na jesenski čas. Zadnja žegnanjska nedelja se praznuje v cerkvi Marijinega imena v Brišah prav tako v septembru, ko je god njenega imena.

Naše podružnične cerkve so vaškega značaja. Pokrajini dajejo svojski pečat. Obkrožene so s travniki in polji. Vsako leto se zato prve tri dni v prošnjem tednu v mesecu maju ali celo v juniju med tednom v njih odvijajo poljske  svete maše, ki vsebujejo tudi molitvene prošnje, pri katerih župnik skupaj s farani moli za ugodno vreme, dobro letino in obilen pridelek. Te maše so vedno tri dni pred praznikom vnebohoda (štirideset dni po veliki noči na četrtek). Prvi ponedeljek je poljska maša v podružnični cerkvi na Strmi njivi, druga na torek v Žvaruljah in tretja poljska maša je na sredo v Brišah.

Prav poseben verski obred na podružnicah je tako imenovani Križev pot. Pobožnosti križevega pota se zvrstijo spomladi v postnem času v štirih nedeljah kot priprava na slovesni praznik Kristusovega vstajenja na veliko noč. Pobožnosti Križevega pota so vedno na nedeljo v popoldanskem času. Prvo nedeljo v postu je Križev pot v podružnični cerkvi na Strmi njivi. Verniki se zberejo pred farno cerkvijo v Kolovratu. V procesiji krenejo proti Strmi njivi. Na čelu procesije en od moških nosi lesen križ s podobo Jezusa Kristusa. Župnik in krajani molijo molitev Rožni venec. V cerkvi  bralci menjaje pričnejo branje teksta z vsebino o Jezusovem trpljenju pod križem od prve do zadnje štirinajste postaje, vmes pa si sledijo molitve Križevega pota. Na enak način je obred Križevega pota tudi na ostalih treh podružnicah. V Borju se prične procesija v vasi Medija pri kapeli na Mlinarjevem mlinu, v Žvaruljah se zberejo na Muzetovi domačiji pri Muzetovem križu in v Brišah krene procesija od Majorjevih v Zahribu.

Na vseh podružnicah je na velikonočno soboto blagoslavljanje velikonočnih jedi. Za vse župljane pa je ob 7. uri pred župnijsko cerkvijo v Kolovratu blagoslovitev vode in ognja.

Določene maše na podružnicah se opravijo le v posamezni cerkvi. Tako je v Brišah maša v mesecu januarju ob godu svetega Antona zavetnika domačih živali. Molitve pri tej sveti maši so namenjene za zdravje živine in ostalih živali na kmetiji. V Žvaruljah je 24. septembra spominska tako imenovana Slomškova maša. Uvedel jo je domači župnik Tone Humar. leta 2006. V cerkvi je bil nekaj let prej blagoslovljen manjši kip narodnega prebuditelja, učitelja, pesnika, pisatelja, dobrotnika, predvsem pa sposobnega duhovnika in škofa Antona Martina Slomška. Prav tako je v tej podružnici še maša 17. novembra, ko goduje sveta Elizabeta Ogrska, čigar kip stoji v stranskem oltarju. Ponavadi so te novembrske maše namenjene za vse pokojne v določeni družini v podružnici in se jih udeležijo bolj člani družine, ožji sorodniki, bližnji sosedje; torej farani iz soseske.

Na željo domačih župnik dobrohotno opravi tudi posebno namensko mašo v podružnični cerkvi. Največkrat je to v primerih, ko je maša posvečena za ozdravitev hudo bolnega sorodnika, umrlega krajana in podobno.

Vse verske obrede na podružnicah s svojo človeško toplino in skrbnimi pripravami opravi domači župnik iz Kolovrata gospod Tone Humar, ki prav prijazno vabi krajane in druge, da skupaj z njim molijo in podoživljajo lepoto verskega obreda. Prav gotovo pa člani cerkvenega pevskega zbora iz Kolovrata svete maše še dodatno požlahtnijo in polepšajo.

Shajanja k verskim obredom so tudi neke vrste oblike druženja krajanov, ki krajane združuje in utrjuje njihovo poznanstvo in prijateljstvo.

 

 

Marinka Brodar


Krajevna skupnost Mlinše-Kolovrat©2005  
Predstavitev
Zapisniki
Svet KS
Organi KS
Zemljevid
Časopis
Izleti
Zgodovina
Arhitektura
Tradicija
Soseska
Kulturno društvo Mlinše
Lovska družina Mlinše
Prostovoljno gasilsko društvo Kandrše
Prostovoljno gasilsko društvo Kolovrat
Prostovoljno gasilsko društvo Mlinše
Športno društvo Mlinše
Športno društvo Škafari
Turistično društvo Mlinše
Krajevni odbor RK
Krajevni odbor NOB
Podružnična šola Mlinše
Gospodarski subjekti
Gostinska ponudba
Prenočišča
Kmečki turizem
Ostalo
Župnijski urad Kolovrat
Župnijski urad Sveta Gora
Župnijski urad Vače
Galerija
Forum
Anketa